Koha e përgatitjes 20 minuta
Koha e zierjes 50 minuta
Koha e zierjes 50 minuta
Kjo recetë shoqëron mish të pjekur në zgarë, salcë për makarona ose dhe thjeshtë e vendosim mbi bukë të pjekur.
Përbërësit
- 700 gr speca të kuqe
- 350 gr patëllxhan
- 1/3 filxhan vajë ulliri
- 2 thelpinj hudhër
- 2 l.k uthull e bardhë
- Kripë, piper
Përgatitja
- Nxehim furrën në 240°C (mund të përdorim dhe zgarën e mishit për ti pjekur).
- Vendosim specat dhe patëllxhanët në radhë në një letër vajore dhe pjekim për 30 minuta, deri sa të kenë marrë ngjyrë pak të zezë specat.
- Heqim nga furra dhe i vendosim në një tas me kapak ose në një qese plastike të pastër, hedhim specat dhe lidhim qesen.
- Mbulojmë dhe i lëmë për 15- 20 minuta të ftohen.
- Heqim cipën, farat, bishtat e specave dhe zhapën e patëllxhanës.
- Vendosim në një makinë mishi (ose blender) specat, patëllxhanët, hudhrën, uthullën, vajin, kripën, piperin dhe i bluajmë.
- Vendosim një tenxhere në zjarr hedhim masën dhe ziejmë në temperaturë të avashme për 20-30 minuta duke trazuar vazhdimisht.
- Heqim nga zjarri masën, provojmë për kripë dhe piper.
- Vendosim në vazo ajivarin dhe e ruajmë për 2 javë në frigorifer.
- Nëse duam ta ruajmë ajvarin për dimër:
- Në radhë të parë nuk shtojmë, hudhrën, e shtojmë sa herë shërbejmë ajvar.
- Ndërrojmë dhe vajin e ullirit me vaj lule dielli, mund të shtojmë pak vaj ulliri kur e shërbejmë.
- Vazot që do hedhim ajvarin është mirë të jenë të vogla jo shumë të mëdha.
- Lajmë me ujë të nxehtë dhe sapun vazot.
- Për të sterilizuar vazot i vendosim përmbys në furrë të ngrohur 150°C për 10 minuta, i lëmë të ftohen.
- Ajvarin e ziejmë për 1 orë dhe jo 20-30 minuta nëse duam ta ruajmë gjatë.
- Mbushim vazot dhe i lëmë 1.cm bosh në krye i vendosim në furrë dhe pjekim për 10 minuta në 100° C pa kapak.
- Mbushim vazot me vajë lule dielli deri lartë, pa frikë vajin do e hedhim kur të hapim vazon, vendosim kapakun të shtrënguar fortë dhe i mbulojmë me një rrobë që i mbulon mirë në të gjitha anët i lëmë kështu për 48 orë.
- Vendosim vazot në vend të freskët dhe ruajmë për 6 muaj dhe më shumë.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου