Bakllava me petë krusta dhe portokall



Përbërësit
  • 24 petë krusta për ëmbëlsira
  • 240 gr arra të copëtuara
  • 80 gr bajame të copëtuara
  • 180 gr sheqer
  • 100 gr bukë e thatë e bluar (galete)
  • Lëng nga 2-3 portokall
  • 200 gr gjalpë i shkrirë
  • Kanellë pluhur
Sherbeti
  • 580 gr sheqer
  • 400 gr ujë
  • 1 filxhan mjaltë
  • 3 l,s lëng limoni
Përgatitja
  • Përziejmë bajamet, arrat, sheqerin, lëngun e portokallit , galetën dhe pak kanellë pluhur.
  • Masa nuk duhet të jetë e thatë, shtojmë lëng portokall të regjet plotësisht.
  • Në një tenxhere të vogël vendosim gjalpin të shkrijë.
  • Lyejmë tepsinë me gjalpë dhe petët një nga një, shtrojmë gjysmat e petëve dhe hedhim mbushjen në mes, vazhdojmë duke lyer petët me gjalpë deri në petën e fundit.
  • Petën e fundit nuk e shtrojmë. Presim bakllavanë me thikë të mprehtë thellë, hedhim përsipër gjalpin e mbetur dhe shtrojmë petën e fundit përsipër pa e lyer me gjalpë.
  • Pjekim në furrë të para ngrohur për 180°C për 45 minuta.
  • Në një tenxhere, hedhim ujin, mjaltin, limonin,dhe sheqerin që nga momenti që fillon të vlojë sherbeti e lemë 5 minuta të vloj.
  • Kur të jetë pjekur bakllavaja e lëmë 20' të ftohet dhe hedhim pak kanellë përsipër, hedhim sherbetin të nxehtë dhe mbulojmë bakllavanë me një pecetë për 5 orë dhe më mbas shërbejmë.

Δημοσίευση σχολίου