Recetë ëmbëlsirash tradicionale Greke që bëhen për krishtlindje
Përbërësit- 9 filxhan çaj miell (alatini) 1,300 gr
- 3 filxhan çaj vaj
- 1 filxhan çaj sheqer
- 1/5 e filxhanit konjak
- 1 filxhan lëng portokall i shtrydhur
- 1 lugë kafeje sodë buke
- 2 lugë kafeje pluhur pjekës (bakin powder)
- 1 lugë kanellë
- 1 lugë karafil i bluar
- Arra 500 gr
Për shurupin
- 2 gota sheqer
- 2 gota mjaltë
- 2 gota ujë
- 1 dru kanelle
Përgatitja
- Vendosim ne një tas vajin dhe sheqerin dhe godasim pak me rrahësen e vezëve.
- Shtojmë konjakun, lëngun e portokallit ku më parë hedhim sodën dhe trazojmë shpejt të shkumëzojë (kujdes soda me portokallin bën shkumë mbaheni mbi masën e përgatitur filxhanin) kanellën, karafilin dhe ne fund miellin pak nga pakë duke punuar brumin lehtë (brumi nuk duhet të jetë elastik).
- Formojmë brumin në toptha sa një arrë dhe e kalojmë mbi një zgarë sobe të marri formë vezake dhe vijat karakteristike.
- Vendosim topthat në tepsi ku kemi shtruar letër pjekje.
- Lemë distancë në mes tyre sepse fryhen në pjekje.
- Pjekim ne furrë te ngrohur paraprakisht në 200 °C rreth 25- 30 minuta.
- Ndërkohë përgatisim sherbetin hedhim përbërësit mjaltin, sheqerin , ujin dhe kanellën në një tenxhere të vlojë për 5 minuta që na ora që fillon të vloj dhe e ulim temperaturën të mbaj nxehtësinë, ndërkohë që ftohen pak melomakaronat.
- I kalojmë brenda në sherbet të nxehtë topthat e vakët dhe i lëmë pak dhe i kthejmë dhe në anën tjetër të sherbetohen lehtë, i nxjerrim me një lugë me vrima dhe i vendosim ne një pjatelë duke i spërkatur me arrë të thërrmuara përsipër.
- Janë ëmbëlsira që nuk kanë nevojë për frigorifer dhe konsumohen për një kohë të gjatë.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου